31 Μαΐου 2015

31η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων.



Οι μη καπνιστές αποτελούν παράπλευρα θύματα του καπνίσματος. Το παθητικό κάπνισμα οφείλεται στην αναπνοή αέρα που περιέχει κυρίως τον καπνό που εκλύεται από την κάφτρα του τσιγάρου αλλά και τον καπνό που εκπνέεται από τον καπνιστή. Ο αέρας που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής είναι τέσσερις φορές πιο τοξικός από τον αέρα που εισπνέει ο καπνιστής εκτός κλειστών χώρων με τριπλάσια ποσότητα CO και 10- 30πλάσια ποσότητα νιτροζαμινών (γνωστών καρκινογόνων). Στην Ελλάδα το επίπεδο των ιδιαίτερα τοξικών μικροσωματιδίων είναι εξαιρετικά υψηλό σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, καφέ και μπαρ, ακόμη και σε χώρους μη καπνιστών σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου μετά την καθολική εφαρμογή της διακοπής του καπνίσματος το επίπεδο των μικροσωματιδίων είναι πολύ χαμηλό.

Το παθητικό κάπνισμα έχει συσχετιστεί στους ενήλικες με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος, καρκίνο πνεύμονα, μείωση της γονιμότητας και χαμηλό βάρος γέννησης, ενώ στα παιδιά έχει συσχετισθεί με νευροπάθειες, διαταραχές της μνήμης, μέση ωτίτιδα, πνευμονοπάθειες και σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νεογνών.

 πηγή:http://health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου