04 Οκτωβρίου 2015

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια ημέρα Δασκάλων

"Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες." ~ Ν. Καζαντζάκης


 Η 5η Οκτωβρίου είναι μια μέρα που θέτει στο επίκεντρο τον Εκπαιδευτικό, τις ανάγκες και τα προβλήματά του, τιμώντας το πολύτιμο έργο του και τον αγώνα που καταβάλλει για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές.







απόσπασμα από ένα όμορφο άρθρο του ¨Γκατζόλι¨  για την  Παγκόσμια ημέρα Δασκάλων
Το 1994 η UNESCO καθιέρωσε την 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Δασκάλων, προκειμένου να δώσει έτσι μια ακόμα αφορμή στη διεθνή κοινή γνώμη, για κατανόηση και εκτίμηση του μεγέθους της προσφοράς του σπουδαίου αυτού λειτουργήματος.
Σήμερα, πάνω από 100 χώρες στον πλανήτη μας τηρούν την Παγκόσμια Ημέρα των Δασκάλων, σαν ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζουν οι δάσκαλοι στη διάπλαση των αυριανών πολιτών, και, κατ’ επέκτασιν, στην ανάπτυξη των κοινωνιών μας. Η Ημέρα αυτή αποτελεί, επίσης, μια ημέρα κινητοποίησης των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ώστε να τεθούν επί τάπητος οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, στην προσπάθειά τους να κάνουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο ευσυνείδητα. 
Η οικονομική κρίση με τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον εκπαιδευτικό τομέα, έτσι οι δάσκαλοι στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τις συνέπειές της κρίσης με αποτέλεσμα να έχουν ραγδαίες μειώσεις των μισθών τους, έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και την ανασφάλεια που δημιουργείται από το ενδεχόμενο πιθανής απόλυσης.
Εξήντα εκατομμύρια δάσκαλοι σε όλον τον κόσμο αγωνίζονται αυτή τη στιγμή, και συχνά κάτω από πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες, να κάνουν τα σχολεία έναν φιλόξενο χώρο μάθησης και δημιουργικής δραστηριότητας, όπου όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως θα ενθαρρύνονται να αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους, μέσα σε περιβάλλον σεβασμού προς την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως απλοί πολίτες, είναι να αφιερώσουμε ένα λεπτό από αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα των Δασκάλων, για να πούμε «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει να εφοδιάσουν τα παιδιά μας με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.  

Πηγή:www.gatzoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου