01 Δεκεμβρίου 2015

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS



 Η 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει θεσπιστεί για να ενωθεί ο κόσμος στον αγώνα εναντίον του HIV, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1984, να δείξει αλληλεγγύη στους οροθετικούς αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του AIDS.
To AIDS σήμερα αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τα παιδιά και τους έφηβους και των δύο φύλων. Η μόλυνση με τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus), ο οποίος είναι υπεύθυνος για το AIDS, προκαλεί μια χρόνια και θανατηφόρα ασθένεια .Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαφώτιση και ενημέρωση για την ασθένεια αυτή εντούτοις η μόλυνση με τον ιό HIV παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για τους ετεροφυλόφιλους όσο και για τους ομοφυλόφιλους έφηβους.Όταν οι έφηβοι δεν παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις διατρέχουν περισσότερους κινδύνους να μολυνθούν με τον ιό και να εκδηλώσουν την ασθένεια του AIDS.

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Αρκετοί έχουν εκδηλώσει την ασθένεια AIDS αλλά υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.
Η μόλυνση μπορεί σίγουρα να προληφθεί. Οι γνώσεις για τον ιό είναι σημαντικές για να επιτυγχάνεται καλύτερη πρόληψη. Οι γονείς πρέπει να επιδιώκουν να μορφώνουν τα παιδιά τους για τα θέματα αυτά και να συνεργάζονται στενά προς την κατεύθυνση αυτή με τα σχολεία, την εκκλησία, τις οργανώσεις νεολαίας και τους επαγγελματίες υγείας.  Επίσης, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να παίρνουν μαθήματα και να διαπαιδαγωγούνται και για θέματα ναρκωτικών τόσο για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν όσο και για τους κινδύνους που έχουν για τη μετάδοση του AIDS και άλλων ασθενειών, όπως οι ηπατίτιδες.
Ο ιός HIV μεταδίδεται μέσω της ανταλλαγής υγρών του σώματος, όπως το αίμα, το σπέρμα, τις κολπικές εκκρίσεις και το μητρικό γάλα. Για να προκαλέσει λοίμωξη πρέπει να διαπεράσει το δέρμα ή τις βλεννογόνους και να περάσει μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Ο ιός πεθαίνει πολύ γρήγορα όταν μένει εκτός του ανθρώπινου σώματος. Δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω των καθημερινών επαφών ούτε των στενών κοινωνικών επαφών, εξαιρουμένων αυτών που αναφέρονται πιο πάνω. Τα μέλη της οικογένειας κάποιου που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, δεν θα μολυνθούν εάν χρησιμοποιήσουν και πιούν από το ίδιο ποτήρι. Επιπρόσθετα, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε περίπτωση που ένα παιδί στο σχολείο μετέδωσε τον ιό αυτό σ” ένα άλλο παιδί επειδή έπαιζαν ή έκαναν μαζί άλλες σχολικές δραστηριότητες. Η μόλυνση από τον ιό HIV μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες. Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν υποβάλλονται σε θεραπεία, έχουν μεγάλες πιθανότητες να μολυνθούν και αυτά.
Η χρήση ναρκωτικών, η κατάχρηση αλκοόλ, η κατάσταση μέθης και η επιπόλαια σεξουαλική συμπεριφορά είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επιφέρουν τη μόλυνση από τον ιό HIV. Είναι καθήκον όλων, των γονέων, του σχολείου, των επαγγελματιών υγείας και της κοινωνίας γενικά να καταβάλουν κάθε προσπάθεια διαπαιδαγώγησης και συνεχούς ενημέρωσης των παιδιών και εφήβων για τα θέματα του AIDS, της σεξουαλικής αγωγής, των ναρκωτικών, του αλκοόλ και του καπνίσματος. Με αυτό τον τρόπο η πρόληψη κτίζεται πάνω σε σωστές βάσεις και μπορεί να αποδώσει καρπούς.

πηγή: schooltime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου