14 Μαρτίου 2016

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Η ονομασία Καθαρά Δευτέρα προέρχεται από τον καθαρισμό των ψυχών και των σωμάτων, που αρχίζει τη μέρα αυτή και συνεχίζεται όλη την Σαρακοστή. Η Καθαρά Δευτέρα βρίσκει τις οικοκυρές να καθαρίζουν τα πιατικά και τα ταψιά της προηγούμενης νύχτας από τα «μιλλωμένα» φαγητά. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται παραδοσιακά στην ύπαιθρο. Οι νοικοκυρές αρχίζουν τις ετοιμασίες για ένα διαφορετικό γλέντι. Το γλέντι που περιλαμβάνει μόνο «καθαρά φαγητά». Τέτοια φαγητά είναι συνήθως τα χορταρικά που αφθονούν αυτή την περίοδο όπως οι αγκινάρες, τα σέλινα, τα φρέσκα κουκιά και άλλα. Στα χορταρικά προστίθενται επίσης και τα ορεκτικά όπως οι μαύρες ή οι τσακιστές ελιές, τα διάφορα είδη ξιδάτων, ο ταραμάς, το ταχίνι και άλλα. Βέβαια, Καθαρά Δευτέρα δε γίνεται χωρίς τα νόστιμα και μυρωδάτα κουλούρια που φτιάχνουν οι ίδιες οι οικοκυρές στον παραδοσιακό φούρνο.













 Ξεκινούν όλοι για την εξοχή,οι μεταμφιέσεις συνεχίζονται και οι χαρταετοί γεμίζουν τον ουρανό. Τα διάφορα παραδοσιακά έθιμα αυτής της μέρας έχουν όλα σχεδόν σχέση με τη γονιμότητα, την αναγέννηση της φύσης και τον ερχομό της άνοιξης.






 Η Καθαρά Δευτέρα επανέρχεται στη ζωή των ανθρώπων όπως έρχεται κάθε χρόνο το άνθισμα της φύσης. Οι διάφορες εκδηλώσεις που τη συνοδεύουν έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και αποβλέπουν στο να τονίσουν στους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει τέλος κι ότι το θάνατο ακολουθεί πάντα η ζωή όπως ακριβώς συμβαίνει και στη φύση αυτή την εποχή.

 ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!! 
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου