14 Φεβρουαρίου 2022

Ήρθαν οι Απόκριες

 Ήρθαν πάλι οι Απόκριες!!!

Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε για τα έθιμα και για το πώς γιορτάζεται η αποκριά σε διάφορα μέρη της  Ελλάδα και στον κόσμο. 

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ονομάστηκε έτσι, επειδή την περίοδο αυτή, συνηθίζεται οι Χριστιανοί να μην τρώνε κρέας. Την εβδομάδα της Τυροφάγου τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά, είναι και η λατινική λέξη καρναβάλι. 

Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Κρόνου (Saturn) από τον Ήλιο Δία: τα Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια»
και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν, πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο, προς τιμή του Διόνυσου.

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • ΤΡΙΚΑΛΑ: Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα – Ο καραγκούνικος γάμος

 

Στην περιοχή μας, στα Μεγάλα Καλύβια, κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα γίνεται
αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου.

 

 

  • ΠΑΤΡΑ- «Πατρινό Καρναβάλι»



Το Πατρινό καρναβάλι είναι το παλαιότερο της χώρας μας και το μεγαλύτερο. Κατά η διάρκειά του γίνονται διάφορα δρώμενα, όπως παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, συναυλίες και άλλα.    

 

 

 

 

 

  • ΞΑΝΘΗ – «Ξανθιώτικο Καρναβάλι»

Είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα.



 

 

 

  • ΝΑΟΥΣΑ – «Γενίτσαροι και μπούλες»

  • ΚΟΖΑΝΗ- «Οι φανοί της Κοζάνης»

  •  ΣΚΥΡΟΣ -«Σκυριανό Καρναβάλι», τα κουδούνια και οι Γέροι
  • ΤΥΡΝΑΒΟΣ Κ. Δευτέρα –«Μπουράνι»

 ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  • Ρίο, Βραζιλία

Το πιο διάσημο καρναβάλι στον κόσμο!! Π
αρελάσεις,  χοροί, μουσική και διασκέδαση.

 
 




  • Βενετία, Ιταλία

Είναι παγκοσμίως φημισμένο για τις μάσκες του.







 

 

ΤΡΙΩΔΙΟ


Το Τριώδιο είναι το λειτουργικό βιβλίο και περιέχει τους ύμνους που ακούγονται στην Εκκλησία μας τις δέκα εβδομάδες πριν από το Πάσχα. Έχει τρεις ωδές (τριώδιο) και ξεκινάει από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου.






 

Την Α΄ Κυριακή του Τριωδίου την αφιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες στην παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου. Του πρώτου η προσευχή δεν έγινε δεκτή από τον Θεό, επειδή ήταν υπερήφανος, ενώ του δευτέρου έγινε δεκτή από τον Θεό γιατί ήταν ταπεινός. Βλέπουμε πως ο Τελώνης, αν και αμαρτωλός, δικαιώνεται από τον Θεό για την ειλικρίνειά του και την αληθινή μετάνοιά του. Αντίθετα ο Φαρισαίος καταδικάζεται για την σκληροκαρδία του απέναντι στους ανθρώπους αν και τυπικά τηρούσε τον νόμο του Θεού.


Την Β΄ Κυριακή του Τριωδίου την αφιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες στην παραβολή του Ασώτου. Ο στοργικός πατέρας δίνει μήνυμα αγάπης στο παραστρατημένο υιό: «Παιδί μου, όσο μεγάλο κι αν είναι το πλήθος των αμαρτιών σου μην απελπίζεσαι, μην πέφτεις στην απόγνωση, η αγάπη του Θεού είναι πολύ μεγαλύτερη. Σήκω κι έλα τώρα κοντά μου. Θα σου φορέσω πάλι τη στολή την πρώτη, και θα’ σαι πάλι τέκνο μου αγαπημένο»

Η Γ΄ Κυριακή του Τριωδίου, της Απόκρεω, είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το ιερό Ευαγγέλιο επιγραμματικά αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι θα φανερωθούν μπροστά στο βήμα του Χριστού για να λάβει ο καθένας ό,τι έπραξε, είτε αγαθό είναι αυτό, είτε κακό.

 

Η Δ΄ Κυριακή του Τριωδίου λέγεται της Τυροφάγου ή Τυρινής και είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση της εξορίας του Πρωτοπλάστου Αδάμ από τον Παράδεισο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου