08 Φεβρουαρίου 2017

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου




Κάθε Φεβρουάριο, η ένωση Insafe / INHOPE, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνει η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που έχει ως στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων. Κάθε χρόνο τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες  με σκοπό  να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

 Αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει:


- Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί  ένα καλύτερο Διαδίκτυο με το να σέβονται τους άλλους χρήστες του Ίντερνετ. Να αναζητούν ευκαιρίες για να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να δημιουργούν, να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες και να τις μοιράζονται με άλλους. Μπορούν να βοηθήσουν αντιδρώντας σε καθετί αρνητικό, έτσι ώστε να είναι «χρήσιμοι παρατηρητές» : να υποστηρίξουν  τους συνομηλίκους τους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη βία στο Διαδίκτυο, για την καταπολέμηση της κυβερνο-βίας και να αναφέρουν όλα τα ακατάλληλα ή απαγορευμένα περιεχόμενα που παρατηρούν. Πάνω απ 'όλα, τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πάρουν θέση, ως   συμμετέχοντες της ψηφιακής εποχής, συμμετέχοντας σε συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του Διαδικτύου, αλλά και στην προσπάθεια να ακουστεί η γνώμη τους. 

Οι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο Διαδίκτυο με τη διατήρηση ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου με τα παιδιά τους σχετικά με τη συμπεριφορά τους στο Διαδίκτυο, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τυχόν αμφιβολίες ή προβλήματα, και βοηθώντας τους να βρουν και να χρησιμοποιήσουν ποιοτικές ψηφιακές πηγές. 

 
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο Διαδίκτυο, παρέχοντας στα παιδιά τις δεξιότητες και τις γνώσεις που είναι απαραίτητες στη σημερινή κοινωνία, αλλά και δίνοντάς τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν και να δημιουργήσουν θετικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου